שחרור ממעצר

שחרור ממעצר – מאת עורך הדין אבי תגר

מניסיון של למעלה משלושה עשורים בהן אני עוסק בכל מגוון המשפט הפלילי ומפגישותיי עם חשודים ונאשמים בכל קשת העבירות, יכולני להעיד בוודאות כי חווית המעצר שחווה אדם לראשונה, הינה חוויה טראומטית וקשה המשאירה חותמה באדם שהיה במעצר למשך זמן רב. הבעיה היא שחוקרי המשטרה יודעים זאת אף הם, והם יודעים ידוע היטב כיצד למנף את החששות מפני מעצר לצרכי קידום החקירה.

מה פירוש הדבר?

פירושו של דבר הוא כי חוקר היושב מול אדם "מן היישוב", היינו – אדם נורמטיבי, ללא עבר פלילי, החשוד בפלילים, לא יהסס להשתמש בפחד של אותו אדם ממעצר ולאמר לו כי אם לא יודה בחשדות הקיימים נגדו (נא לשים לב – מדובר בחשדות בלבד, לא בראיות – כי אם היו ראיות, החוקר היה מציגן בפני החשוד ומבקש תגובתו והסבריו), הוא ייעצר והדבר יפורסם בעיתון, דבר שיגרום לו ולמשפחתו בושת פנים מרובה ויצטרך לבלות את הלילה בבית המעצר עם רוצחים, נרקומנים ואנסים. חשוד, במצב כגון זה, כשחרב המעצר מתנופפת מעל לראשו, יהיה מוכן, פעמים רבות, לספר לחוקר את כל שירצה לשמוע, גם אם מדובר בדברים שאינם נכונים, רק שלא יושם במעצר. חשוב, לאין ערוך לציין כי זכותו של חשוד לדבר עם עו"ד לפני שהוא נחקר ועל החוקר לספר לו על זכותו זו. וחשוב עוד יותר לזכור שחשוד, בעיקר אם חרב המעצר מתנופפת מעל לראשו, ישתמש בזכות זו ויתקשר לעורך דין שיבוא אליו מיידית. עורך דין יוכל להרגיע את החשוד, להסביר לו את זכויותיו, בין היתר – זכותו לשמור על זכות השתיקה ולא לענות לשאלות החוקר, וגם, להרגיעו ביחס למעצר אפשרי.

חשוב לזכור 2 דברים:

1. לא תמיד כשהחוקר מאיים במעצר, הוא אכן יממש איום זה ולא בהכרח שכך יהיה. 2. גם אם יוחלט לבסוף על מעצר (החוקר לא מוסמך לכך – רק קצין) המשטרה אינה יכולה להחזיק את העצור במעצר יותר מ- 24 שעות שלאחריהן, אם ברצונה להאריך את המעצר, עליה להביא את העצור בפני שופט תורן הדן בבקשה להארכת המעצר, ורק הוא יחליט, לאחר דיון, אם יש מקום להיענות לבקשת המשטרה להאריך את המעצר או שיש לשחרר את העצור.

מכל מקום, בדיון זה יהיה העצור מיוצג ע"י עורך דין ולא יהיה מופקר לחסדי בא כח המשטרה, אם כי יש לציין שהסניגור , בשלב זה די מוגבל ביכולותיו מאחר והוא אינו יכול לראות את חומר הראיות שבשלב זה הוא עדיין חסוי בפניו, ועליו להתנהל על פי גרסת לקוחו ועל סמך העובדה שהשופט רואה את חומר הראיות וחזקה עליו שלא יאשר את הבקשה להארכת המעצר כלאחר יד.

לקבלת ייעוץ, סיוע וייצוג משפטי מטעם עורך דין פלילי בעל ניסיון במשפט פלילי מאז 1979, המטפל באופן אישי בכל תיק, פנו כעת לעו"ד אבי תגר בטלפונים 04-8512627  או 050-5400819.

דילוג לתוכן