בדיקת דם לגילוי סמים

בדיקת דם לגילוי סמים – טיפים חשובים

בדרך כלל, הבדיקה המרכזית והשכיחה לגילוי סמים היא דרך השתן. יחד עם זאת, קיימים מקרים בהם תבוצע בדיקת דם לסמים בתחנת המשטרה או במרכז רפואי. במאמר זה נביא מספר טיפים ותשובות לשאלות נפוצות לגבי בדיקת דם לגילוי סמים, כגון אילו סוגי סמים ניתן לגלות בבדיקה, כמה זמן כל סם נשאר בדם, מתי מבצעים בדיקות כאלו, מה המשמעות של סירוב לבדיקה, כיצד יכול עורך הדין להיות לעזר, ועוד.

  • כאמור, הבדיקה העיקרית והנפוצה היא בדיקת שתן. יחד עם זאת, במידה ונתפסתם בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים, או שימוש בסמים בצבא, וישנה בעיה טכנית, רפואית או אחרת לביצוע בדיקת שתן, הרי שתבוצע בדיקת דם סמים. כמו כן, הבדיקה יכולה להתבצע באם אתם כחשודים מבקשים לערכה מסיבות שונות, למשל אם אתם בטוחים שלא נטלתם סם אך חוששים שבדיקת השתן לא תהיה חד משמעית. מעבר לכך, אם אדם הינו מחוסר הכרה (למשל אחרי תאונת דרכים), ולכן אינו יכול לתת בדיקת שתן – ניתן לבצע לו בדיקת דם.
  • בדיקת הדם אינה מתבצעת סתם כך, אלא יש להקפיד על נהלים ברורים. כך למשל, על השוטרים להסביר לכם כמובן במה אתם חשודים, מדוע אתם עומדים לבצע את הבדיקה ומה מטרה, ושזוהי חובתכם להיבדק. אמנם ניתן לסרב לבדיקה אך לכך יהיו משמעותיות, כפי שיוסבר בהמשך.
  • יש לשים לב להתנהלות השוטרים, שכן לעיתים קרובות נופל פגם באופן הטיפול בחשודים ובדגימות, דבר שבהחלט יכול להוות עילה לסגירת התיק. ראשית, שוטר אינו יכול לקחת מכם דגימת דם, אלא רק אדם בעל הסמכה רפואית הולמת. מותר לכם לטעון שמסיבה רפואית כזו או אחרת אינכם יכולים לבצע בדיקת דם, אך קחו בחשבון שתופנו לרופא שיבחן את נכונות טענותיכם. הפגישה עם הרופא נעשית בארבע עיניים, ללא ליווי של שוטר.
  • את הדגימה אפשר לבצע בתחנת המשטרה או במוסד רפואי, אך במידה והיא מבוצעת בתחנה שימו לב שמקפידים על תנאים נאותים מבחינת היגיינה, פרטיות ובריאות – תנאים של מרפאה.
  • בבדיקות הדם ניתן לגלות את כל סוגי הסמים הנפוצים, וחשוב לדעת כי משך הישארותם בדם משתנה מחומר לחומר. לדוגמא, שרידים של הרואין נותרים בדם עד 12 שעות אחרי השימוש, שרידי קוקאין כ- 30 שעות, שרידי LSD כ- 3 שעות בלבד, שרידי אקסטזי עד 48 שעות, שרידי מורפיום כ- 8 שעות ושרידי תרופות הרגעה עד 48 שעות. לעומת זאת, שרידי מריחואנה הם "העקשניים" ביותר ויכולים להישאר בדם ימים רבים ואף שבועות.
  • המשטרה מעדיפה לבצע בדיקות שתן, הן מפני שהפרוצדורה נוחה יותר לביצוע בתחנה ואינה מצריכה אדם בעל הסמכה רפואית, והן מפני ששרידי הסמים נותרים יותר זמן בשתן.
  • שימו לב: כמו בבדיקת ינשוף ושתן, גם סירוב לבדיקת סמים כמוהו כהודאה באשמה. ואולם, ניתן לדרוש מכם לעשות את הבדיקה רק אם התעורר חשד סביר לנהיגה תחת השפעה,למשל נהיגה מסוכנת, הזעת יתר או אישונים מורחבים. גם מידע מודיעיני מדויק נחשב כעילה מספיקה לביצוע בדיקה. יחד עם זאת, חייל שחשוד בשימוש בסמים יכול לסרב לביצוע הבדיקה בהיעדר צו חתום על ידי קצין שיפוט בכיר מדרגת רב סרן ומעלה. אבל אליה וקוץ בה: הסירוב בהחלט מחזק את החשדות באופן משמעותי.
  • אי אפשר לעכב אתכם בתחנה לצורך ביצוע בדיקה מעבר לזמן הסביר בהתאם לנסיבות, ובכל מקרה אסור לעכב אתכם בחשד לנהיגה תחת השפעה יותר מ- 3 שעות.
  • אל תנסו לזייף את תוצאות הבדיקה. אמנם ההזדמנויות לעשות זאת אינן רבות, אך למי שחשוב לחבל בצורה כזו או אחרת בדגימות כדאי לזכור שמדובר בעבירת שיבוש הליכי משפט שהענישה המקסימאלית עליה עומדת על 3 שנים.

 
בדיקת דם לגילוי סמים
 

עוד כמה דברים שכדאי לדעת

ראשית, נהיגה תחת השפעת סמים היא עבירת תעבורה חמורה, אשר עונשה הוא שלילה לשנתיים, ובמקרה של תפיסה שנייה שלילה לארבע שנים. בנוסף, המצב עלול להחמיר מאוד אם הרכב היה מעורב בתאונת דרכים עם נפגעים. לכן, בכל מקרה חשוב לפנות בהקדם לעורך דין תעבורה בעל ניסיון רב, אשר ילווה אתכם לכל אורך הדרך.

שנית, כפי שניתן לראות ישנם סמים הנותרים בדם לאורך שעות ארוכות, ימים ואף למעלה מזאת. כפועל יוצא מכך, לא אחת אנשים מואשמים בנהיגה תחת השפעה, וחיילים בשימוש בסמים בתוך הבסיס ובפעילות מבצעית, אף אם למעשה עישנו מריחואנה כמה ימים לפני כן. אכן, מדובר בבעיה וכאן ישנה חשיבות גדולה לניסיון והיכולות של עורך הדין שלכם, שעליו לשכנע באמצעו ראיות את התביעה ואת בית המשפט, כי לא הייתם תחת השפעה באותו האירוע, למרות התוצאות של הבדיקה.

שלישית, ישנן מעבדות בהן מבצעים בדיקת שתן, בדיקת שיער ואף בדיקת דם לגילוי סמים. מדובר בבדיקה מהירה וללא כאב, המבוצעת במעבדה מורשית בעלת כל האישורים הנדרשים. בדרך כלל, במעבדה מורשית בעלת ניסיון מבצעים בדיקות שתן לסמים למתבגר בן או בת, שהוריהם חוששים שהם צורכים סמים, אך גם חיילים יכולים לעשות זאת באופן פרטי ובסודיות מלאה – למשל אם יש חשש לבדיקת פתע של מצ"ח או לפני מבחנים ליחידות כאלו ואחרות.

לפרטים נוספים ולקבלת סיוע משפטי פנו אל לעו”ד אבי תגר בטלפונים 04-8512627 או 050-5400819.

 

 

 

דילוג לתוכן