משפט צבאי עוסק בכל עבירה שנעברה ע"י חייל במסגרת שירותו הצבאי, אם זו עבירה פלילית רגילה כגון: שימוש בסם, נהיגה בשכרות, שימוש בלתי חוקי בנשק ועוד, כולל עבירות שאינן פליליות ונקראות "עבירות צבאיות", שהרשעה בהן אינה גוררת רישום במרשם הפלילי של החייל, כגון: אי ציות לפקודה.
המשפט הצבאי מתנהל במערכת של בתי דין צבאיים הקיימים בצפון (בחיפה) במרכז (ביפו) ובדרום (ליד קריית מלאכי) ובדיונים בזמן משפט צבאי נוהגים עפ"י דיני הראיות הנהוגים במערכת המשפטית האזרחית.
חייל החשוד או הנאשם בעבירה במסגרת שרותו הצבאי, זכאי ליהנות משירותיו של סנגור צבאי ללא תשלום, אך זכותו גם לשכור שירותיו של עורך-דין אזרחי תמורת תשלום.
לא כל עורך-דין יכול לייצג נאשמים במשפט צבאי; לשם כך יש לקבל אישורה בכתב של ועדה מיוחדת שהוקמה במיוחד על פי חוק השיפוט הצבאי,אישור המצוי ברשותי.
יש הטוענים כי משפט צבאי דומה למשפט כמו שמרש צבאי דומה למוסיקה קלאסית. אינני נמנה עם הסוברים כך.
מניסיוני בהופעותיי הרבות בפני בתי הדין הצבאיים השונים ברחבי הארץ במשך השנים נוכחתי לדעת כי ההליך בביה"ד הצבאי הנו הוגן, מקצועי, והשופט היושב בדין (עם שני נציגים מצה"ל לצידו) הנו שופט הגון, בקי במשפט ומנהל את הדיון כראוי וביעילות.
אם הנך עומד בפני משפט צבאי ומואשם בעבירה והוגש כתב אישום נגדך , הנך מוזמן לצור קשר בהקדם עם משרדו של עורך הדין אבי תגר ולקבל ייעוץ ללא תשלום.
עו״ד צבאי – באיזה מקרים?
כידוע, מערכת המשפט הצבאי נועדה לטפל בעבירות שנעברו על ידי חיילים בעת שרותם בצבא, אם בשרות חובה ואם בשרות קבע, למרות שלאחרונה נשמעים קולות הרואים את המערכת הצבאית כמיותרת וקוראים להעביר את הטיפול בעבירות החיילים למערכת המשפט האזרחית.
כעורך דין לענייני צבא, בין השאר, נוכחתי לדעת כי ככלל, הטיפול המשפטי נוהג עפ"י דיני הראיות הקיימים והוא מקצועי והוגן, אם כי קיים הבדל מהותי אחד בין מעצר צבאי למעצר אזרחי.
המשטרה מורשית להחזיק באדם במעצר אזרחי מקסימום 24 שעות לפני שהיא מביאה אותו להארכת מעצרו בפני שופט בעוד שבמערכת הצבאית מדובר ב- 48 שעות.
חשוב לציין כי רוב העבירות שנעברות במסגרת השרות הצבאי בעלות האופי הפלילי כגון: תקיפה, גניבה, איום בנשק ועוד, מופיעות כרישום פלילי בגיליון ההרשעות של אותו חייל – רישום שילווה אותו גם בחייו האזרחיים וזאת – לעומת עבירות צבאיות כגון: אי ציות לפקודה, למשל, עבירה שלא תירשם בגיליון ההרשעות הפליליות של החייל.
חייל שעבר עבירה במסגרת שירותו הצבאי, זכאי לסניגור מטעם הצבא כשמטבע הדברים, שרות זה ניתן בחינם, אך זכותו גם לשכור עורך דין אזרחי כעורך דין צבאי כשהמחיר ייקבע מטבע הדברים בין הצדדים אם כי עקרונית, לא חייב להיות הבדל משמעותי בין שכר טרחה הנגבה במערכת האזרחית לבין זה הנגבה במערכת הצבאית.
מניסיוני הרב כעורך דין צבאי, בין השאר, בחיפה, נוכחתי כי עורך דין צבאי לעריקות הינו, בדרך כלל, עורך דין עסוק למדי מאחר וזו אחת העבירות הנפוצות במסגרת השרות הצבאית, עבירה שנעברת בגין סיבות שונות ומשונות, אם בגין קשיי הסתגלות למסגרת הצבאית הלוחצת, אם בעקבות ענישה משמעתית וגם לצרכי עבודה לעזור בפרנסת המשפחה.
חייל שעבר עבירה במסגרת הצבאית ולא משנה מאיזה סוג, בין אם מדובר בתאונת דרכים, שימוש בסמים או עריקות, או שהוא מוזמן לחקירה במצ"ח (משטרה צבאית חוקרת), טוב יעשה אם יתקשר מיידית לעורך דין שמתמחה בייצוג חיילים ושיבקש את עזרתו.
המסקנה החד משמעית מנסיוני רב השנים כעורך דין פלילי (כשהעבירות הנעברות על ידי חיילים הן, בדרך כלל, עבירות בעלות אופי פלילי (פרט לעריקות, כאמור) היא כי פגישה עם עורך דין המתמחה בפלילים וקבלת ייעוץ ממנו לפני תחילת החקירה הינה בעלת חשיבות עליונה ועשויה להשפיע לשבט או לחסד על ההליך המשפטי העתידי.