מעצרים צבאיים

סיוע משפטי בעת מעצרים צבאיים

צבא הגנה לישראל מקיים מערכת משפטית מקבילה ונפרדת מזו האזרחית באמצעות בתי דין הפועלים במספר מקומות בארץ. חשוב לדעת כי מערכת זו מקיפה חיילים בסדיר ובמילואים, אנשי קבע וכוחות ביטחון, וכל אדם המצוי באופן קבוע או זמני תחת מרות הצבא. בניגוד למערכת המשפט האזרחית, בזו הצבאית קיימת החמרה יתרה המתבטאת הן בהליכים הקודמים למשפט והן בהתייחסות אף לעבירות הנחשבות "קלות" באזרחות.

מעצר והארכתו

אחד ההבדלים הבולטים בין מערכת המשפט הצבאית לאזרחית הוא שבראשונה יכולה מצ"ח להחזיק חשוד במעצר לשתי יממות רצופות לפני הבאה לדיון בפני שופט, לעומת יממה אחת בלבד באזרחית. לכאורה מדובר "רק" ב- 24 שעות אך זהו זמן ארוך מאוד וקשה עבור העצור, שבמהלכו הוא חשוף לשורת לחצים העלולים להוביל להפללה עצמית.

מותר, חשוב וצריך להתייעץ עם עורך דין

אמנם אין ייצוג בחקירת מצ"ח אך בהחלט ניתן וחשוב להיוועץ עם עורך דין לפני תחילתה. יש להבין כי החוקרים עשויים להפעיל טכניקות שונות על מנת לייצר הודאות בביצוע עבירות, וזהו למעשה תפקידם. עורך דין המכיר היטב בתי מעצר צבאיים ואת התנהלותם של מצ"ח והפרקליטות הצבאית, יכול לסייע מאוד בהכנה לקראת החקירה ולמנוע הסתבכויות מיותרות. לכן, הדבר החשוב ביותר הוא לא להסכים להיחקר או לכל הפחות לא לשתף פעולה בחקירה עד שיינתן לכם להתייעץ עם עורך הדין, וזאת במקום של פרטיות מלאה ומוחלטת.

בחירת עורך הדין

בעת מעצרים צבאיים ישנה אפשרות לקבל סיוע משפטי ללא תשלום מסנגור צבאי. יחד עם זאת, לעיתים מדובר באנשי מקצוע צעירים שהתרגלו לפעול תחת המסגרת הצבאית ואינם יכולים לראות את התמונה הרחבה. לכן, במקרים רבים מומלץ לפנות לעורך דין פלילי המאושר לייצג נאשמים במשפטים צבאיים, כדוגמת עורך הדין אבי תגר. ניסיונו העשיר מול הערכאות המשפטיות והחוקרות בצבא עשוי להביא לשחרור ומציאת חלופות למעצר, להקלת האישומים והענישה, ואף לזיכוי מוחלט.

סוגים שונים של מעצרים צבאיים

ראשית, יש להבהיר כי מעצר צבאי איננו מאסר. במקרה האחרון מדובר בחייל שנמצא אשם בעבירה ונגזר עונשו, ואילו מעצר משמעו שעדיין לא התקבל פסק וגזר הדין. שנית, חשוב לדעת כי ישנם סוגים שונים של מעצרים צבאיים. קודם כל קיים המעצר הראשוני שיכול לבצע שוטר של מצ"ח או שוטר אזרחי, וזאת לרוב לזמן של יממה אחת בלבד, למעט מספר מקרים שבהם ניתן לעצור לשתי יממות מלאות. מכיוון שמדובר במצב בו לא הוצא צו מעצר צבאי הרי שחייבת המשטרה הצבאית להגיש בקשה להארכת מעצר בפני שופט צבאי.

חשוב מאוד להדגיש כי להתנהלותו של החייל בזמן המעצר יהיו השלכות משמעותיות גם לגבי החלטה על הארכת מעצרו ועל סוג המעצר שיאשר השופט הצבאי. הפנייה הראשונה של המשטרה הצבאית תעסוק באישור מעצר ימים, שמטרתו היא לאפשר לחוקרים זמן רב יותר לגבש ראיות על מנת לרדת לשורש העניין. אמנם את החקירה ניתן לבצע כמובן גם כשהחייל אינו נמצא במעצר, אולם הוא מתבקש כאשר החוקרים סבורים שיש סיכון ששחרורו יוביל לשיבוש החקירה או לפגיעה אחרת בה. לפיכך, כבר בשלב זה קיימת חשיבות גדולה להתערבותו של עורך הדין, אשר יבצע בדיקת צו מעצר צבאי, וישכנע את הגורמים הרלוונטיים בדגש על השופט, כי שחרור החייל ממעצר או החלטה על חלופת מעצר אינה מסכנת את החקירה. על כל פנים, מעצר צבאי מסוג מעצר ימים הוא עד לשלושים יום במצטבר, כאשר המשטרה הצבאית חייבת לחדש את הבקשה בתקופה זו, שכן בכל פעם מותר להאריך את המעצר עד חמישה עשר ימים נוספים.

כאמור, ישנה חשיבות גדולה להתנהלותו של החייל בחקירות המבוצעות במהלך ימים אלו. כל אמירה שלו שאינה במקום ומגדילה את החשדות, הן לביצוע העבירה עצמה, הן בדבר חומרתה, הן לגבי סיכון לשיבוש חקירה עקב שחרור, והן לגבי סיכום לפגיעה באחרים אם ישוחרר, מגדילה את הסיכוי שיבלה זמן רב יותר במעצר. כאן מתגלה חשיבותו של עו"ד דין מנוסה ביותר, המלווה את החייל באופן אישי וקרוב בתקופה מלחיצה זו, מקטין את הסיכון לטעויות כפי שניתן, וכמובן פועל לשכנוע בדבר שחרור ממעצר, בחירת חלופת מעצר או אף סגירת התיק בכללותו.

סוגים נוספים של מעצרים

במהלך המעצר הראשוני ומעצר הימים, עדיין לא גיבשה התביעה את ההחלטה באם להגיש כתב אישום. יחד עם זאת, במידה וקיימת החלטה כזו ובמידה וישנה כוונה לבקש מעצר עד תום ההליכים (מייד יוסבר), הרי שישנה אפשרות לתביעה לבקש מעצר נוסף של עד חמישה ימים, וזאת על מנת לאפשר לה לגבש את כתב האישום. בתום תקופה זו התביעה חייבת להגיש את כתב האישום, וניתן לה לבקש מעצר עד תום ההליכים המשפטיים, דהיינו עד לקבלת פסק הדין, ותקופה זו יכולה להיות ממושכת מאוד – עד לתשעה חודשים.

בזמן זה כבר חשוף עורך הדין של החייל לחומר הראייתי בתיק, ולפיכך הדיון במעצר עד לתום ההליכים מהווה הזדמנות עבורו להחליש את טיעוני התביעה בבקשת מעצר זו בפני בית הדין הצבאי. אכן, מדובר בתקופה ממושכת מאוד שללא ספק מהווה פגיעה בחירותו של אדם שעדיין לא הוכחה אשמתו, והינו בחזקת חף מפשע. על כן, כבר בשלב זה על התביעה מוטל נטל כבד למדי של שכנוע בית הדין הצבאי, כי מעצר עד תום ההליכים הוא באמת האפשרות היחידה שקיימת למיצוי הדין ללא פגיעה בהליכים המשפטיים, וכמובן שנאספו מספיק ראיות חזקות שמעידות על ביצוע העבירה לכאורה.

חשיבותו של עורך הדין

כאמור, למלאכתו של עורך הדין המלווה את החייל ישנה חשיבות עליונה בתקופה זו של מעצרים. בראש ובראשונה, הוא מהווה עוגן המקנה יותר ביטחון והבנה לגבי ההליכים הצפויים והאפשרויות הקיימות, הן עבור החייל והן עבור משפחתו. שנית, עורך הדין הבקיא מאוד בדיני המעצרים ובהתנהלות מצ"ח והתביעה הצבאית, הופך כל אבן על מנת לקצר את ימי המעצר ו/או להביא לבחירה לחלופת מעצר.

למעשה, סוגיית חלופת המעצר מלווה את הצדדים לכל אורך ההליך המשפטי. יש להדגיש כי לא מדובר במעצר בית כפי שקורה במשפט האזרחי, אלא במעצר פתוח בבסיס הדומה מאוד לריתוק לבסיס. אמנם, לא תנאים של בית אך בוודאי טובים יותר מאשר בכלא צבאי, ולפיכך גם מקטינים את הלחץ ואת הסיכון לכך שהחייל יבצע טעויות חקירה שיובילו להסתבכות חמורה יותר.

לפיכך, עורך הדין יפעל בדרכים שונות על מנת לערער את טענות המשטרה הצבאית והתביעה בדבר סיכון לבריחה, מסוכנות לאחרים, סיכון לשיבוש חקירה וכדומה, וכמובן יפעל למציאת פגמים בראיות שגיבשה המשטרה הצבאית, בחוזקו של כתב האישום המתגבש, בדרכי החקירה שננקטו ועוד. כל זאת במטרה להוביל לקיצור ימי המעצר ולשחרור מלא או לחלופת מעצר, וכמובן בצפיית פני הדברים הלאה לכשיתקיימו הדיונים המשפטיים.

לפרטים נוספים ולקבלת סיוע משפטי פנו אל לעו”ד אבי תגר בטלפונים 04-8512627 או 050-5400819.

 

 

דילוג לתוכן